Građane najviše brine inflacija. Iako ovog prosinca trošimo kao nikad, po povratku iz trgovina primjećujemo da su lanjski blagdani bili itekako jeftiniji. Hrana je u godinu dana poskupjela 4,8 posto, a Dnevnik Nove TV izračunao je isplati li se uopće praviti francusku salatu.
Podijelite
Što su blagdani bez francuske salate? Glavno je pitanje ide li u nju jabuka. "Ne, to se ne radi", rekla je Edita. "Bolja je s jabukom", rekla je Ana. "Ne stavljam ju, ja po slavonski", rekla je Elizabeta. "Ja sam iz Ukrajine, Kijeva, stavljam jabuku", rekla je Olena.
Točan recept enigma je baš kao i zašto sve, pa i sastojci za francusku, poskupljuje. Tegla majoneze, mrkva, zamrznuti grašak, kiseli krastavci, krumpir, jaja i senf...
Pod pretpostavkom da ništa od toga nemate u kući, Dnevnik Nove TV provjerio je cijene istih namirnica u istoj trgovini u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.
Majoneza u Hrvatskoj i Austriji drži istu cijenu - tegla za 4 eura, dok je u Sloveniji jeftinija i za euro i 30 centi. Mrkva je u sve tri zemlje 89 centi za kilogram. Zamrznuti grašak u Zagrebu i Ljubljani prodaje se za 1,59, dok je u Beču pet centi skuplji. Senf je kod nas najskuplji - 2,29. U Sloveniji je 1,59, a u Austriji dva eura. Još je drastičnija razlika na kiselim krastavcima. U Sloveniji su 1,69, u Austriji 2 eura, a kod nas 2,45. No zato se možemo pohvaliti nešto povoljnijim jajima. M razred, 10 komada, kod nas je jeftiniji četiri centa nego u Austriji i 24 manje nego u Sloveniji. I krumpir je jeftiniji u Hrvatskoj! Pa i upola.
Kad se sve zbroji i oduzme, u istoj trgovini iste namirnice za francusku salatu najskuplje su u Hrvatskoj - 14,3 eura. U Austriji je 13,88, a u Sloveniji 11,79 eura. Za tu razliku u Ljubljani gotovo da možete kupiti još jednu teglu majoneze.
"Sve je poskupjelo, i inače je sve skupo ove godine", rekla je Elizabeta, a Sanja kaže da je majoneza dosta skuplja nego prije.
A i ono što je prije bilo nepojmljivo sada je realnost - jeftinije je kupiti dva kilograma gotove francuske salate nego sastojke za kilogram domaće.
"Nema logike, ali je bolja kada je napraviš sam", rekla je Ana. "Finije je kad napraviš svoje, ono domaće", rekla je Edita.
Analizom računa od prošle godine te obilaskom istih trgovina, dolazi se do zaključka da su sastojci ukupno skuplji 10 posto.
Pojeftinili su samo krumpir i jaja, dok je sve ostalo išlo gore. Najviše senf i krastavci, za više od 35 posto, te mrkva za 51 posto.