Bliži nam se Uskrs, vrijeme okupljanja, radosti i ukusnih blagdanskih trpeza u kojima uživamo s najmilijima. Iza sjaja blagdanskog stola često se krije manje radosna statistika – tijekom blagdana bacanje hrane raste i do 25 % u odnosu na ostatak godine. Želja da „ništa ne nedostaje“ lako preraste u kupnju prekomjernih količina namirnica i pripremu hrane koja nerijetko završi – u smeću.
dobili doživotni zatvor
Užas u susjedstvu: Ubili kćer (18) jer je odbila dogovoreni brak
TAJNI STANAR
FOTO Policija im upala u kuću zbog droge, ali ono što su pronašli ih je zaista prestrašilo
Životna bitka
FOTO Cvita nije mogla plivati ni oduprijeti se valovima: Nađena je bespomoćna kod Visa
U Hrvatskoj se otpad od hrane stvara dominantno u segmentu kućanstva koji sudjeluje u stvaranju ukupnog otpada od hrane s visokih 76 %. Istovremeno, svaki peti građanin Hrvatske živi na rubu siromaštva. Za usporedbu, segment kućanstva u EU sudjeluje u stvaranju ukupnog otpada od hrane s 54 %, a na razini svijeta 61 %.
PR
(Foto:
PR)
Bacanje hrane nije samo društveni, već i ekološki problem, jer uzrokuje 8 do 10 % svih globalnih emisija stakleničkih plinova, čime značajno utječe na klimatske promjene.
Upravo zato Dukat, kroz svoj društveno odgovorni projekt Hrana se ne baca, najveći food waste projekt u zemlji posvećen smanjenju bacanja hrane, donosi niz korisnih i inspirativnih sadržaja kojima potiče građane na odgovorno postupanje s hranom, kako u svakodnevici, tako i u posebnim prigodama poput blagdana.
Ususret blagdanima Dukat je pripremio niz savjeta za planiranje blagdanskih obroka i plansku kupnju te savjete kako produžiti svježinu tradicionalnih uskrsnih namirnica. No, nađu li se eventualni viškovi blagdanske hrane, Dukat je u suradnji sa chefom Damirom Tomljanovićem pripremio savjete kako ostatke pisanica, šunke, mladog luka, hrena, rotkvica i drugih namirnica – pretvoriti u nova, ukusna jela i na taj način izbjeći bacanje hrane.
Posjetite link i uživajte u blagdanskoj trpezi bez bacanja hrane.
PR
(Foto:
PR)