Mladić iz Srbije na Redditu je napisao da je u Hrvatskoj proveo dva i pol mjeseca ovo ljeto. Radio je kao konobar u jednom restoranu na Jadranu.
Pročitajte i ovo
problemi za turizam
Turisti masovno dolaze, ali ih vraćaju jer nema sezonskih radnika: "Ne žele raditi 10 sati dnevno za 600 eura"
Poslodavci su očajni
Sezona se bliži, a za radnike se nudi i do 35.000 kuna mjesečno: "Plaće idu gore, ali jako je teško naći kvalitetno osoblje"
"Radio sam kao sezonac u Hrvatskoj ovo ljeto. Ama baš sve što vas zanima", napisao je i ponudio drugim korisnicima da ga pitaju sve što žele znati o sezonskom poslu kod nas.
"Jesi li imao probleme što si Srbin?", jedno je od prvih pitanja koje mu je postavljeno.
"Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao 'Za dom spremni' pa su ga poslali kući sljedeći tjedan", napisao je mladić na Redditu.
"Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen kao što bi i svakog drugog stranca prihvatili. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", napisao je.
Nije imao zdravstveno osiguranje
Neke je zanimalo čime se bavio i koliko dugo je radio te koliko je bilo naporno.
"Konobario sam i, kao netko s malo iskustva, bio sam pod ogromnim pritiskom na početku. Ne samo da zvuči pakleno nego tako i je. Dva i pol mjeseca sam bio tamo", napisao je mladić.
Navodi i kako nije za vrijeme rada imao zdravstveno osiguranje, što je otkrio odlaskom u Dom zdravlja.
"Samo je izgledalo da je tako... Kad sam išao samoinicijativno na pregled u Dom zdravlja nisu me htjeli primiti", opisao je na Redditu.
O tome s kakvim gostima se susretao i u kakvim uvjetima je radio i živio, napisao je: "Najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tijekom srpnja i kolovoza bilo je i dosta Slovenaca. Lokalnih, domaćih ljudi je bilo isto, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kavu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva".
"Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliki god bio račun. Restoran je, objektivno, ozbiljan u odnosu na većinu njih po otoku i djelovalo mi je kao da će biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu", dodao je mladić.
"Radnika masovno nedostaje"
"Radnika su masovno nedostajalo po restoranima, što kuhara i pomoćnih kuhara u kuhinji, što šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga primljen. Nitko nije htio sa mnom posebno raditi na početku, bio sam prepušten sam sebi, pravio kardinalne pogreške koje sam kasnije ispravio i to je to", opisao je svoje iskustvo.
Na pitanja kako je poslodavac postupao prema njemu i kako se hranio ta dva i pol mjeseca, mladić je odgovorio: "Smještaj je bio korektan, imali smo perilicu za odjeću i sušilicu, internet koji je bio nestabilan, ali hrana je bila sumnjive kvalitete".
"Za doručak bi svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim formama, što je stvarno krajnje čudan način za započeti dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što je plaćen isto kao normalan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su mi upućivali kritike. Kolege su bile dosta iskvarene, nažalost", napisao je mladić.
Radio 11 do 12 sati svaki dan
Nije htio otkriti na kojem je otoku i u kojem restoranu radio, ali je otkrio kolika mu je bila plaća i koliko sati je radio mjesečno.
"Plaća je bila 1400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, radio sam okvirno od 11 do 12 sati skoro svaki dan", odgovorio je.
Neki od korisnika Reddita napisali su mu da je brutalno izrabljen te da mu treba čestitati što je toliko izdržao. Slični komentari bili su i na bakšiš za koji je otkrio kako je imao cca 320 kuna dnevno, na što su mu napisali da toliko dobivaju u manjim kafićima u Srbiji.