Pogledajmo prvo razlike između plinskih i roštilja na ugljen. Plinski roštilj je jednostavniji za upotrebu i predvidljiviji. Također je brži. S druge strane, pri duljoj upotrebi ne zadržava temperaturu tako dobro, posebno ako često otvaramo poklopac. Osim toga, ako želimo isprobati neke napredne tehnike, poput dimljenja, to će s plinskim roštiljem biti složenije.
TAJNI STANAR
FOTO Policija im upala u kuću zbog droge, ali ono što su pronašli ih je zaista prestrašilo
dobili doživotni zatvor
Užas u susjedstvu: Ubili kćer (18) jer je odbila dogovoreni brak
Životna bitka
FOTO Cvita nije mogla plivati ni oduprijeti se valovima: Nađena je bespomoćna kod Visa
Roštilj na ugljen ili drva također ima svoje prednosti i nedostatke. Njegova glavna prednost je visoka toplinska snaga, osobito kada koristimo klasični drveni ugljen. Međutim, potrebno mu je više vremena da se zagrije na željenu temperaturu, a regulacija topline je teža ako nemamo iskustva s vatrom. Naravno, priprema roštilja također je zahtjevnija – paljenje vatre jednostavno je složenije od okretanja gumba i pritiskanja upaljača na plinskom plameniku.
Ako želite koristiti roštilj poput pravog profesionalca, korisno je imati kuhinjski termometar prikladan za roštiljanje. Ako želite savršenu kontrolu, možete ga koristiti uvijek. Ipak, sasvim je dovoljno da ga upotrijebite prilikom upoznavanja s roštiljem – o tome ćemo više govoriti dalje u članku.
Također je dobro upoznati se sa svim vrstama roštiljanja:
• Izravno roštiljanje – To je klasika koju većina nas zamišlja pod pojmom roštiljanja. Hrana se priprema na rešetki izravno iznad plamena. To je tradicionalan način pripreme odrezaka, burgera i većine povrća na roštilju. Namirnice su izložene najvišim temperaturama i obično su vrlo brzo gotove.
• Neizravno roštiljanje – Kod neizravnog roštiljanja hrana se priprema dalje od izravnog plamena. Ova metoda je posebno korisna za pripremu većih komada mesa, koji bi se na izravnom plamenu mogli spaliti na rubovima prije nego što se pravilno ispeku iznutra.
• Dimljenje – Po načinu pripreme slično je neizravnom roštiljanju. Njegova glavna svrha je dodavanje aromatičnog drva, koje jelu daje karakterističan dimljeni okus.
SAVJET: Za dimljenje je potrebno nabaviti tvrdo drvo listopadnog drveća, jer bi vam dim crnogoričnih stabala mogao zagorčati hranu. Osim toga, neka crnogorična stabla pri sagorijevanju ispuštaju i toksične tvari. Drvo mora biti čisto i dobro osušeno. U Europi se najčešće koristi bukovo i hrastovo drvo, dok je u Americi popularan hickory, koji danas nije teško pronaći ni u Europi. Za određene vrste mesa popularna su i drva voćaka kao alternativa.
Kako pripremiti plinski roštilj
1. Provjerimo imamo li dovoljno plina
2. Otvorimo roštilj i uključimo sve plamenike na maksimalnu snagu
3. Zatvorimo poklopac i ostavimo roštilj da se zagrije na maksimum
4. Pričekamo pet minuta, zatim temeljito očistimo rešetku čeličnom četkom
5. Pripremimo roštilj prema odabranom načinu roštiljanja
PAŽNJA: Prilikom paljenja roštilja poklopac uvijek mora biti otvoren. Ako neki od plamenika ne upali iz prvog pokušaja, plin bi se mogao nakupiti ispod poklopca i izazvati eksploziju.
PR
(Foto:
PR)
Ako imate novi roštilj, isplati se prije prvog korištenja upoznati s temperaturama koje postiže. Za to će vam trebati ranije spomenuti termometar. Izmjerite na koju temperaturu roštilj doseže kada je uključen na maksimum, kada je smanjen na minimum i u različitim kombinacijama uključenih plamenika. Također je važno izmjeriti temperaturu izravno iznad plamena i onu neizravnu.
U idealnom slučaju zapamtite koliko vremena treba da se roštilj na svakom podešenju zagrije na maksimalnu temperaturu i koliko mu treba da se temperatura smanji. Ako ove vremenske intervale zapamtite, sljedeći put ćete moći upravljati roštiljem iz iskustva.
Pri kupnji nove plinske boce bolje je pronaći bocu punjenu čistim propanom umjesto češćih smjesa propana i butana.
Priprema plinskog roštilja za izravno roštiljanje
Priprema roštilja za izravno roštiljanje je najjednostavnija. Nakon zagrijavanja i čišćenja rešetke jednostavno postavimo plamenike na temperaturu potrebnu za pripremu odabranog jela. Nakon što roštilj postigne željenu temperaturu, hranu stavljamo direktno iznad plamena.
Priprema plinskog roštilja za neizravno roštiljanje
Nakon zagrijavanja i čišćenja rešetke isključimo dio plamenika na jednoj strani roštilja. Preostale plamenike podesimo tako da iznad isključenih plamenika postignemo odgovarajuću temperaturu. Hranu zatim pripremamo na dijelu rešetke iznad isključenih plamenika.
Priprema plinskog roštilja za dimljenje
Za dimljenje na plinskom roštilju potrebno je nabaviti kutiju za dimljenje u kojoj ćete zagrijavati drvene strugotine. Nakon spaljivanja i čišćenja rešetke, isključimo dio plamenika na jednoj strani roštilja. Preostale plamenike postavimo tako da iznad isključenih plamenika postignemo odgovarajuću temperaturu. Na rešetku iznad uključenih plamenika zatim stavimo kutiju za dimljenje napunjenu drvom. Količina drva ovisi o tome koliko intenzivan okus želimo postići. Hranu jednostavno stavimo na drugi dio rešetke s isključenim plamenicima.
Kako pripremiti roštilj na ugljen ili drva
Roštilj na kruta goriva zahtijeva složeniju pripremu. Prije svega, trebali bismo odlučiti koje gorivo ćemo koristiti. Postoje tri opcije:
1. Čisto drvo – Ako imate strpljenja, možete ložiti drvo u roštilju. Ako odaberete odgovarajuće tvrdo drvo, svakom ćete jelu dodati dimljeni okus. Međutim, korištenje čistog drva može lako rezultirati time da okus dima bude previše intenzivan. Još jedan nedostatak je to što će vam trebati najviše vremena da zagrijete roštilj na odgovarajuću temperaturu. Naime, potrebno je zapaliti vatru i pričekati da drvo izgori gotovo do ugljena. Također, mogu nastati poteškoće s kontroliranjem odgovarajuće temperature prilikom dodavanja drva.
2. Drveni ugljen – Majstori roštilja ne mogu bez drvenog ugljena. On pruža visoku toplinsku vrijednost, lako se kontrolira temperatura i nema komplikacija prilikom dodavanja goriva. Međutim, treba imati na umu da ne gori potpuno ravnomjerno, pa je pri izravnom roštiljanju potrebno paziti da neka mjesta ne budu prevruća.
3. Drvene brikete – Za razliku od ugljena, brikete gore ravnomjernije. Ipak, kod jeftinijih marki postoji rizik da će kemijski spojevi koji se koriste za učvršćivanje briketa utjecati na okus hrane.
Savjet: Ako želite kuhati na drvu, postoje i roštilji u kojima drvo gori sa strane, a u ložište postupno propadaju samo žareni ugljen.
PR
(Foto:
PR)
Čim odaberete gorivo, vrijeme je za zagrijavanje roštilja. Za to je najbolji komorni starter. Napunimo ga do vrha gorivom. Ispod napunjenog startera stavimo zgužvane novine ili drugi papir i zapalimo. Trebali bismo izbjegavati tekuće potpalače, jer mogu kasnije jelu dati neugodan okus. Kada se gorivo zapali, pripremimo ložište prema načinu pripreme koji želimo koristiti.
Temperatura roštilja na kruta goriva kontrolira se prvenstveno otvaranjem dvaju ventila koji utječu na količinu kisika koja dolazi do vatre. Jedan je na donjem dijelu roštilja ispod ložišta i dovodi kisik, dok drugi, na poklopcu, odvodi dim. Za regulaciju temperature najbolje je gornji ventil napola zatvoriti, a temperaturu podešavati zatvaranjem donjeg ventila. Potrebno je imati strpljenja jer roštilj ne reagira tako brzo kao plinski. I ovdje se isplati koristiti termometar kako biste testirali na kojoj postavci roštilj postiže različite temperature koje su vam potrebne za kuhanje.
Priprema roštilja na kruta goriva za izravno roštiljanje
Gorivo ravnomjerno rasporedimo po ložištu i zatvorimo poklopac. Potpuno otvorimo gornji i donji ventil te pustimo roštilj da se zagrije na maksimalnu temperaturu. Pričekamo oko pet minuta i metalnom četkom očistimo rešetku. Zatim zatvorimo ventile toliko da postignemo željenu temperaturu i možemo početi s kuhanjem.
Priprema roštilja na čvrsta goriva za neizravno roštiljanje
Gorivo nahrnemo na jednu stranu roštilja i zatvorimo poklopac. Ventile otvorimo potpuno i ostavimo roštilj da se zagrije na maksimalnu temperaturu. Pričekamo oko pet minuta i metalnom četkom očistimo rešetku. U dio ložišta gdje nema goriva postavimo posudu s vodom. Ponovno zatvorimo poklopac i ventile podesimo tako da na roštilju postignemo potrebnu temperaturu. Hranu pri roštiljanju postavljamo iznad posude s vodom.
Priprema roštilja na čvrsta goriva za dimljenje
Gorivo nahrnemo na jednu stranu roštilja i zatvorimo poklopac. Otvorimo ventile i ostavimo roštilj da se zagrije na maksimalnu temperaturu. Nakon pet minuta očistimo rešetku željeznom četkom. U prazan dio ložišta postavimo posudu s vodom. Na gorivo dodamo drvene sječke koje smo odabrali za dimljenje. Roštilj ponovno zatvorimo poklopcem i pomoću ventila podesimo željenu temperaturu. Hranu stavimo na rešetku iznad posude s vodom. Kada hranu stavimo u roštilj, potrebno je zatvoriti poklopac tako da gornji ventil bude na suprotnoj strani roštilja od ložišta, kako bismo osigurali strujanje dima oko hrane.
Sada vam preostaje samo odabrati roštilj i stvoriti ugodan vrtni prostor s komadima koje možete pronaći, primjerice, na FAVI, pozvati prijatelje i postati zvijezda roštilj sezone.