Vrijednost donirane hrane, od stupanja na snagu pravilnika koji regulira to pitanje, iznosila je 4,5 milijuna kuna, no nije premašila iznos ranije donirane hrane, rekao je novinarima predstavnik "Mreže hrane" Zoran Grozdanov.
Pročitajte i ovo
Istraživanje
Ozbiljno upozorenje: "Vrlo je jasno da to što oni prodaju nije zdravo"
hapih
S polica se povlači poznata kobasica, pronađena opasna bakterija!
Dodao je da hrane ima dovoljno, ali se baca jer je mogućim donatorima isplativije držati hranu na policama do zadnjeg dana, pa makar i na najvećim popustima, i onda baciti, nego donirati.
Dodatni problem je, kazao je, što polovica donirane hrane ide na Zagreb, gdje socijalne samoposluge, Crveni križ i Caritas bez problema mogu doći do donatora, dok Vukovar "ostaje na litri ulja".
Socijalnu sliku u tom gradu opisala je Irena Rajšić iz vukovarske Humanitarne udruge Duga koja je rekla da su protekla dva tjedna pomagali ljudima u socijalnoj samoposluzi s litrom ulja i deset jaja. Ona drži da treba donijeti zakonsku regulativu kojom bi se "prisililo donatore da stvarno doniraju".
"Duga" u Vukovaru skrbi za 570 obitelji, od toga je 281 samačkih domaćinstava, najčešće umirovljenika, a ima i korisnike između 50 i 60 godina te obitelji bez primanja.
Grozdanov kaže da se Pravilnikom o doniranju hrane željelo potaknuti donatore na darivanje hrane kako ne bi plaćali njezino uništenje te kako bi pokazali socijalnu odgovornost i društveno odgovorno poslovanje.
"Ako petina stanovništva živi u siromaštvu potrebe za doniranjem hrane su velike i kad bi se veći dio bačene hrane preusmjerio, ne bi bilo gladnog čovjeka", ustvrdio je.
Donatori su, kako dodaje, samo jedan dio priče. Važno je da problem doniranja hrane bude jedan od prioriteta nove vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede, rekao je te dodao kako očekuju sastanak s novim ministrom u prvih deset dana od njegova stupanja na tu dužnost.
U Hrvatskoj se godišnje po osobi baci od 70 do 90 kilograma hrane
Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir smatra da treba donositi akte koji će olakšati posao socijalnim samoposlugama i omogućiti siromašnima da dođu do hrane jer se u Hrvatskoj godišnje po osobi baci između 70 i 90 kilograma hrane.
Zabrinjavajući su, kaže, podaci prema kojima hrana u socijalne samoposluge stiže iz trgovačkih lanaca 24 sata prije isteka roka jer se ne mogu zadovoljiti složene procedure da bi krajnji korisnik dobio hranu.
Založila se stoga za izmjenu pravilnika i za tješnju komunikaciju s trgovačkim centrima kako bi ih se potaknulo da hranu doniraju u razumljivijem roku.
Tina Debeljak, voditeljica socijalne trgovine u Crvenom križu Zagreb drži pak da je najveći problem taj što socijalne samoposluge u Hrvatskoj nemaju odgovarajući kapacitet za prihvat hrane. Pravilnik je, smatra, lakši za primjenu kod većih socijalnih samoposluga u većim gradovima gdje se pomoć dijeli svaki dan, dok samoposluge u manjim gradovima nemaju kapacitet za prihvat hrane i ne mogu planirati viškove.
Predsjednik Hrvatske mreže protiv siromaštva Nino Žganec rekao je novinarima kako ne smatra da su trgovci socijalno neosjetljivi.
"U Hrvatskoj postoji visoka solidarnost među građanima i postoje pritisci prema proizvođačima, a sve više je izražena i svijest da se puno hrane baca i da bi se mogla bolje preusmjeriti", kazao je Žganec.
Iznio je podatak da milijarda ljudi na svijetu raspolaže s jednim dolarom ili manje na dan, dok 2,2 milijarde ljudi živi s manje od dva dolara na dan.
Više od milijardu ljudi ima višak kilograma
Polovica siromašnih ljudi živi u zemljama u razvoju. No, podaci za EU govore da oko 25 posto njezinih stanovnika živi u svijetu siromaštva. Preko 18 tisuća djece umire svaki dan zbog pothranjenosti, a u razdoblju od 2007. do 2012. stopa djece siromaštva povećana je čak u 19 od 28 zemalja EU.
Također, od osoba koje žive u uvjetima gladi i pothranjenosti, 11 milijuna ih živi u razvijenim zemljama. S druge strane, kaže Žganec, kao anrtipod tome podaci govore da na svijetu milijardu ljudi ima višak kilograma.
Osim toga, u svijetu trećina proizvedene hrane baca, a neki pesimistične projekcije govore čak da se baca i polovica ukupno proizvedene hrane.
U Europi se godišnje baci 88 milijuna tona hrane ili 865 kilograma hrane po osobi, najviše u kućanstvima.
Sudionici okruglog stola - predstavnici udruga i socijalnih samoposluga - zaključili su da je potrebno osmisliti dobar sustav doniranja hrane i ustrojiti nadležno, posredničko tijelo koje će u lancu doniranja hrane brinuti o koordinaciji između potencijalnih donatora, posrednika i krajnjih korisnika.
Očekuju da se za tri mjeseca unutar nadležnog ministarstva definiraju odgovornosti za razvoj sustava doniranja hrane, a iskazali su i interes za sastankom sa nadležnim ministarstvom na kojem će razvoj sustava doniranja hrane biti definiran kao prioritet. (Hina)