Istarski češnjak prodan je još dok je bio u zemlji. Već u ožujku znalo se na kojim će adresama završiti. I to po cijeni od 60 kuna po kilogramu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.
Pročitajte i ovo
građevinski inspektori na terenu
U ovoj županiji počeo je novi val rušenja ilegalno sagrađenih objekata: Vlasnici većinom stranci
naložena obdukcija
Nakon gašenja požara u stanu pronađen mrtav muškarac
Istraga u tijeku
Zatvoreno popularno turističko odredište: Dogodila se strašna nesreća
U privatnom posjetu
Premijer Plenković s obitelji u Vatikanu: Kratko se susreo sa Svetim Ocem
tisuće vjernika
FOTO/VIDEO Nevjerojatne scene s Kristova groba: Pogledajte prizore koji ostavljaju bez daha
"Moram reći da je, nažalost, sav prodan. Da imamo još toliko, mogli bismo ga prodati. Od ove godine je mala promjena, radimo samo pletenice, i opet sve je prodano", kaže Dario Antonac, proizvođač češnjaka.
Slična je situacija i kod ostalih proizvođača. Kako kažu, ovih se dana traži češnjak više.
"Jednom kad vide da kreće ponuda, onda stvarno krene navala", kaže Nickol Udovičić, proizvođač češnjaka.
I u kratkom roku, ističe, proda sve. Ovo su posljednji, odavno rezervirani kilogrami.
"Ove godine imali smo oko 1000 kvadrata zasađenoga, a da je tri puta više, ma i više, sve bi to otišlo. Jednostavno, potražnja je puno veća od ponude u ovom trenutku", govori Udovičić.
Ponuda je svakakva, napominju, pa valja paziti što se kupuje.
"Nije samo okus nego i sam miris. Čim se otvori glavica češnjaka i proba stisnut režanj, on će vam se odmah zalijepiti za prste, to njegovo ulje. Miris je fantastičan, a okus ni blag ni jak", rekao je Antonac.
Kako bi kupcima olakšali izabrati pravi u moru uvoznih, na njega će uskoro stići oznaka istarske kvalitete.
"Cilj nam je bio da se ti istarski proizvodi izdignu iz konkurentskog okruženja s obzirom na to da mi ne možemo govoriti o kvantiteti, ali možemo govoriti o kvalitetnim istarskim proizvodima", kazala je Tamara Kiršić iz Istarske razvojne agencije.
Trenutačno je tek osam proizvođača koji su zadovoljili uvjete i čiji je češnjak prošao sve analize.
"Proizvođači koji slijede određenu tehnologiju proizvodnje, koji proizvode točno propisane sorte pravilnikom i koji postignu određenu kvalitetu dobiti će oznaku istarske kvalitete", kaže Smiljana Goreta Ban iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.
Ovo je tek početak njegove zaštite, jer Istarskoj je županiji uz povećanje proizvedene količine cilj i dobivanje zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr