Badnjak je i diljem zemlje vlada blagdansko ozračje. Mnogi građani dan su proveli u druženju, ali i u posljednjoj predbožićnoj kupovini.
Danas se kupovala riba, ali i ručak za sutra. Na svakom koraku mogla se čuti božićna pjesma, a posebno iznenađenje stiglo je i za pacijente u najvećoj hrvatskoj bolnici.
U centru Zagreba gdje god se okrenete - blagdanski duh. I tradicionalno - kupovala se i jela riba.
"Škampe, kilu škampi, malo ćemo se počastiti ove godine hehe, i sad ćemo uzet i kozice pa na buzaru", rekla je Marina.
"Što najviše ide? Orada i brancin najviše, cijena je 12 eura, oradu sam već prodao", rekao je Zoran Karamatić.
Ipak ponuda, ali i potražnja na Dolcu je ovaj Badnjak bila nešto slabija.
"Bila je jaka bura, nije mogla ni doć odozdo, tako teško smo i ovo nabavili. Već dugo nije bio ovako loš Badnjak. Što se tiče i posla i ribe. Ljudi su izgleda spojili pa otišli svi", rekao je Zoran.
"Ja sam naručio ribu, s obzirom da sam stalni gost, čekam mladu damu da mi dostavi ribu. Ali nije bitna riba, bitno je da smo svi zajedno i da je dobar ugođaj za stolom", kaže Boris.
Osim ribe, pripreme i za božićni ručak. Što se od mesa najviše jede - prodavači primjećuju promjene u trendovima.
"Uopće nije hit purica ovu godinu. Ne znam što se dogodilo, inače su uvijek išle. Hit je patka, odojak, evo stvarno su se prebacili ono totalno skroz", rekla je prodavačica Mira.
"Sve ćemo jesti, janjetinu, teletinu, kolače. Pa moramo proslaviti, moramo se malo odmoriti", kaže Senad.
Obavljala se i posljednja predbožićna kupovina - pokloni i ukrasi.
"Eukaliptus, ruže, amarilis, ileks. To je ono što najviše ide danas", rekla je Slavica.
"Kupila sam imelu. Kažu da se to sad kupuje za blagdane, ja običavam to zelenilo stavljat uvijek za blagdane", kaže Mira.
"Sve je pripremljeno ustvari, čeka se kićenje bora, djeca da se probude, malo su duže spavali danas", rekao je Ratko.
Božićni ugođaj i u najvećoj hrvatskoj bolnici. U KBC-u Zagreb sada već tradicionalno mladi iz crkvenog zbora pjevaju za pacijente, ali i djelatnike.
"Dobijemo poruke od ljudi čiji su mame tate djedovi u bolnici da im je puno značilo što ove dane netko misli na njih", rekao je Matej Jelić, specijalizant pedijatrije.
Recitiralo se i za najmlađe pacijente.
"Želim im za Božić da budu zdravi, veseli i sretni, da imaju puno poklona i to", rekla je Petra.
I da Božić provedu uz one koje vole, u miru i radosti.
Gužve na ribarnicama
Gužve su očekivano bile na ribarnicama, a najviše se, osim bakalara, kupovala orada ili brancin.
Pripremaju se građani i za Božić pa se kupovalo i meso, božićni ukrasi i pokloni. Cijene se ni ne gledaju, svima je najvažnije provesti Božić u krugu obitelji.
"Bila sam na Dolcu i kupila za sutrašnji ručak. Ručak će biti bogat koliko se može, ali da je prigodan i da bude ono što treba biti za Božić na stolu", rekla je Ivana iz Zagreba.
"Danas riba nekakva za ručak i malo povrća. Sve je pripremljeno, čeka se samo kićenje bora", rekao je Ratko.
"Ja sam naručio ribu, s obzirom da sam stalni gost, čekam mladu damu da mi dostavi ribu, ali nije bitna riba, bitno je da smo svi zajedno za stolom", kaže Boris.
"Sve je spremno za sutra, meso napacano, juha, purica s mlincima", rekla je Marina.
U Splitu Badnjak u znaku bakalara. Građanima i gostima podijeljeno je gotovo pet tisuća porcija ovog specijaliteta koji se spremao u posudi promjera više od dva metra. Za sve ovo zaslužni su članovi Udruge Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija, ali i brojni volonteri, redom učenici srednjih škola.
"Već mjesec i pol dana se priprema bakalar, moči se tri dana i onda se kuha. Nekih 20 ljudi je ekipa koja je to pripremala. Danas smo ujutro rano počeli, u šest sati, mrkli mrak je bio, u 6.30 je teča bila u pogonu", kaže Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.
"Odličan je bakalar", rekao je Slavko iz Splita.
Svečano i na dubrovačkom Stradunu
Svi su odjenuli najsvečaniju odjeću kako bi se okupili u povijesnoj jezgri i proslavili ovaj dan. Članovi folklornog ansambla Linđo prošetali su Stradunom, a onda ispred gradske vijećnice zapjevali kolendu.
"Znači Božić donosi mir, veselje, ljubav prema tome Dubrovnik je idealno mjesto i bilo bi idealno kad bi više restorana zimi radilo pa bi dolazilo malo više publike", rekao je Veselko.
"Očekujemo najvećeg pa se radujemo unaprijed da nam bude bolje i u novoj godini", kaže Ani.
Riječani su prijepodne proveli na tradicionalnoj gastrofešti! Na Korzu se kuhalo od jutra, a na besplatnu blagdansku marendu čekalo se u redovima. Podijeljeno je 6000 porcija. Na meniju bakalar bilo na gulaš ili na bijelo. Nazdravljalo se s 3000 čaša vina, a zasladilo uz isto toliko komada kolača s jabukama. Građani zadovoljni i jelima i porcijama, a ovaj običaj početka blagdanskih dana ne propuštaju.
"Odlično je malo ovako za druženje, izašli smo van pa ćemo onda napraviti doma isto svoju fešticu s bakalarom!", rekla je Tatjana.
"Utrošeno je oko 300 kilograma bakalara, 450-500 kg krumpira, 70 kg kapule i 50-60 litara maslinovog ulja!", rekao je kuhar Vjeko Bortot.
Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec izvijestila je kako protječe Badnjak u Zagrebu.
"Kako večer odmiče tako se grad i stišava, ni ove godine Božić vjernici u Zagrebu neće dočekati u katedrali. Zato je i ove godine zamjenska lokacija ovaj bogoslužni prostor blaženog Alojzija Stepinca kao alternativa. Malo prije je ovdje zavrsila misa bdijenja koju je predvodio kardinal Josip Bozanić, a ovdje ce biti i polnoćka, nju ce predvoditi nadbiskup Dražen Kutleša.
Manji i skromniji uvjeti i ove godine nas podsjećaju da je to zapravo bit Badnjaka i Božića, koji je mnogima najljepši i najdraži blagdan.
Mnogi ga provode u pospremanju i kuhanju, čišćenju, ali ono sto se treba podsjetiti je da je ovo vrijeme koje treba iskoristiti i za odmor i staviti pauzu na svakodnevicu", rekla je Viktorija Bednjanec.
Pročitajte i ovo
Jocker broj
Kakva sreća: U Slavoniji osvojen Jackpot!
Pročitajte i ovo
bijeli badnjak i problemi
FOTOGALERIJA Pogledajte gdje je u Hrvatskoj palo najviše snijega